Stoptober 2016

LEEK - Inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe roken veel vergeleken met de rest van Nederland. Bovendien staat Nederland in de top van West-Europese landen waar het meest wordt gerookt. Ondanks de verhoogde accijnzen en al die antirookcampagnes rookte maar liefst 26,3% van de Nederlandse volwassenen in 2015 ‘wel eens’ en 19,5% rookte dagelijks, aldus het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging. Tijd voor verandering?

Stoppen met roken is niet gemakkelijk en dat blijkt wederom uit de cijfers. Maar liefst 65% van de Nederlandse rokers van 15 jaar en ouder heeft ooit een serieuze stoppoging ondernomen. De meeste pogingen waren echter zonder succes. Bij de stoppoging heeft zo’n 40% een hulpmiddel gebruikt en ongeveer 60% probeerde het zonder hulpmiddel. Volgens rookvrijookjij.nl verdubbelt de kans van slagen wanneer je een hulpmiddel gebruikt, zoals een nicotine vervangend middel.

Dat stoppen met roken steeds populairder lijkt te worden, en dat mensen daarbij steeds vaker naar hulpmiddelen grijpen, merken wij ook in onze webshop. De laatste weken vliegen de ‘stoppen met roken oormagneten als warme broodjes over de toonbank. De wil om te stoppen lijkt er bij velen dus zeker wel te zijn en er wordt gezocht naar extra hulp of een stok achter de deur om het stoppen te vergemakkelijken. Een voorbeeld van zo’n stok achter de deur is de campagne Stoptober. Deze campagne gaat dit jaar voor de derde keer van start. 28 dagen niet roken in oktober - en elkaar daarbij mentaal steunen, dat is het idee. Want rokers die 28 dagen niet roken, hebben vijf keer meer kans om daarna volledig gestopt te blijven, stelt Trimbos instituut. Steeds meer mensen geven zich op om mee te doen met Stoptober. In 2014 deden ruim 38.000 mensen mee, in 2015 waren dat er 70.000.

Uit de evaluatie van vorig jaar blijkt dat 67% van de deelnemers van Stoptober na twee maanden nog steeds gestopt was. Van de 33% die bleef roken, is het gemiddeld aantal sigaretten per dag gedaald van 17,1 naar 10,1. Aan de hand van deze cijfers mogen we wel concluderen dat hulp helpt. Hoeveel inschrijvers de campagne dit jaar trekt, is nog even afwachten.

 

- Nynke