Spelletjes voor onderweg

We kennen allemaal de spelletjes ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ wel. Die zijn super leuk voor iedere leeftijd, je kunt ze overal en met iedereen spelen en je hebt niks extra’s nodig. Maar er zijn nog zo veel meer leuke spelletjes die je kunt spelen zonder dat je attributen nodig hebt! Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met mijn favoriete spelletjes die je in de auto (of gewoon thuis of op de camping) kunt spelen met je familie en vrienden en waarbij je niks (of heel weinig) nodig hebt behalve mensen met wie je het spel kunt spelen.

1. Wie of wat ben ik?
Bedenk voor je tegenspeler(s) een persoon of voorwerp. Je tegenspeler stelt vervolgens vragen (waarop met ja of nee kan worden geantwoord) om erachter te komen wie of wat hij/zij is. Je kunt het eventueel ook opschrijven en bij de ander op de rug plakken. Wie komt er het snelst achter?

2. Een nieuw woord dat begint met de laatste letter
Bij dit spel begint de jongste van het stel. Hij of zij bedenkt een woord. Je kunt ervoor kiezen om met thema’s te werken, dus laten we zeggen ‘dieren’. De volgende die aan de beurt is, moet een dier noemen dat begint met de laatste letter van het eerste woord. Stel dat de eerste speler ‘hond’ zegt, dan zegt de tweede bijvoorbeeld ‘dolfijn’ en de derde ‘neushoorn’. Ieder woord mag maar één keer worden genoemd. Als je echt geen woord meer kunt bedenken, mag je een nieuw thema uitzoeken.

3. Zoveel mogelijk woorden uit één woord
De oudste speler kiest een (zo lang mogelijk) woord. Daarna is het aan de andere spelers om, om de beurt, een woord de maken van de letters van het eerstgenoemde woord. Stel dat het eerste woord ‘zweefvliegtuig’ is, dan kun je daar bijvoorbeeld ‘leef’, ‘giet’ en ‘zweet’ van maken.

4. Geen ja, geen nee, geen uh
Bij dit spel interviewt een speler een andere speler. Bij het beantwoorden van de vragen mag de speler die geïnterviewd wordt geen ‘ja’, ‘nee’ of ‘uh’ zeggen. Zodra de geïnterviewde drie keer de fout in is gegaan, worden de rollen omgedraaid. Je kunt bij dit spel de tijd bijhouden om later te bepalen wie het het langst uit heeft gehouden.

5. Auto’s tellen
Het enige wat je voor dit spel nodig hebt, is voorbij rijdende auto’s. Tel alle rode auto’s, of alle BMW’s. Op die manier leer je niet alleen goed tellen, je leert ook de automerken kennen.

 

Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor onderweg?

 

Door: Nynke