Er is bijna niks zo vervelend als zere voeten. Pijnlijke voeten bij het lopen kunnen je flink beperken. Hele einden wandelen of een lange dag werken is bijna niet meer te doen wanneer je voetklachten hebt. Maar waar komen die klachten vandaan en belangrijker: wat kun je er tegen doen? Twee van de meest voorkomende voetproblemen zijn hielspoor en hallux valgus. Wat dat is, hoe je het kunt herkennen, en wat je er zelf aan kunt doen wordt hier uitgelegd.

Hielspoor

Een pijnlijke plek aan de onderkant van de voet (bij de hiel), kan duiden op hielspoor. Bij de aanhechting van de pees is sprake van kalkafzetting. Deze kalkvorming komt bij heel veel mensen voor, maar het veroorzaakt bij veel gevallen geen pijn, waardoor je er weinig tot niks van merkt. Andere mensen echter, ervaren een stekende pijn in de voet. Vooral lopen en opstaan na een langere tijd stilzitten levert bij deze mensen hevige voetpijn op. Op het internet worden verschillende oorzaken voor hielspoor genoemd, waaronder slecht schoeisel, overgewicht of een verkeerde stand van de voet. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een doorgezakte voet, ook wel platvoet genoemd. Anderen hebben juist een hele holle voet.

Bovengenoemde drie mogelijke oorzaken voor pijnlijke voeten kun je gelukkig deels zelf aanpakken. Goede schoenen, of schoenen met goede (inleg)zolen, is sowieso belangrijk voor mensen die veel staan en lopen. De juiste zool ondersteunt je voeten en vangt schokken op zodat je pezen en gewrichten niet overbelast worden. Weet je van jezelf dat je flink overgewicht hebt? Probeer (met behulp van een professional) af te vallen zodat je voeten minder worden belast. Wanneer je denkt dat je platvoeten of juist holle voeten hebt, kun je een afspraak maken bij de podoloog of kiezen voor speciale inlegzolen bijvoorbeeld. Met de juiste inlegzolen of steunzolen kun je pijnlijke voetzolen flink verminderen.

 

Orthopedische inlegzolen DrGem

 

Hallux Valgus

Een andere vervelende en veel voorkomende aandoening is hallux valgus. Bij deze aandoening is er sprake van een standafwijking van de grote teen. De grote teen staat scheef en daardoor krijg je een grote bobbel aan de binnenkant van de voet. Deze aandoening zorgt voor pijn in de zijkant van de voet en ook voor pijnlijke tenen. Doordat de grote teen een afwijkende stand heeft, kunnen ook de andere tenen in de knel komen. Dit kan vervolgens blaren en likdoorns opleveren. Het is dus aan te raden om je te laten behandelen door een arts als je erg veel klachten hebt.

Als je klachten nog niet zo erg zijn dat een operatie nodig is, kun je zelf wel het een en ander doen om de klachten te verminderen. Allereerst is het belangrijk dat je ruimte houdt tussen je tenen, zodat de kans op blaren en likdoorns afneemt. Ook zijn ruime schoenen heel belangrijk; te smalle schoenen zorgen voor extra druk op de zijkant van je voet en op je teengewricht. Let op: je kunt deze aandoening niet zelf verhelpen, daarvoor moet je bij een arts zijn. Die kan eventueel een operatie aanraden. Wel kun je de irritatie en pijn wat verlichten met bepaalde hulpmiddelen zoals een teenspreider en goede inlegzolen.

 

Teenspreider, hallux valgus spalk

 

Podotherapie

Een podotherapeut is een specialist in de voetengezondheidszorg. Hij of zij behandelt klachten die voortkomen uit voetproblemen. Deze klachten kunnen ook betrekking hebben op andere delen van je benen, je rug en de rest van je lichaam. Je voeten kunnen veel lichamelijke problemen veroorzaken. Wanneer je pijnlijke voeten hebt, ga je je immers vaak ‘verhouden’; je gaat anders lopen om zo weinig mogelijk pijn te voelen. Deze verkeerde houding kan nadelige gevolgen hebben voor allerlei andere spieren en gewrichten in je lichaam. Zorg dus goed voor je voeten en laat je, indien nodig, door een specialist helpen.