In de ban van de moestuin

Het voorjaar staat in volle bloei. Veel bedrijven spelen hierop in door hun tuinassortiment uit te breiden en extra aandacht te vragen voor leuke tuinaccessoires en –gadgets. Eén van de grootste hypes in het voorjaar is de moestuintjesactie van Albert Heijn. Jong én oud gaan als een malle moestuintjes sparen in de hoop dat ze deze zomer hun eigen verbouwde groente en fruit kunnen gaan eten. Ik ben ook zo iemand. Ik word helemaal enthousiast bij het zien van die kleine bakjes met zaadjes en met alle liefde en aandacht zorg ik voor mijn kleine kiemplantjes.
 

Kiemplantje


Maar hoe zorg je er nou voor dat je plantjes inderdaad gaan groeien en beter nog: blijven groeien en een mooie oogst opleveren? Daarvoor heb ik een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • Zet je plantjes op een warme plaats op kamertemperatuur, vooral in het begin. Pas na het verpotten hebben ze wat minder warmte en vocht nodig. Let op: laat je plantjes niet in de vorst staan!
  • Zet je plantjes in het licht, maar niet in de felle zon. Dan zullen ze uitdrogen, slap worden en doodgaan :(…
  • Als je plantje te groot wordt, haal je hem uit het te kleine potje en zet je hem (heel voorzichtig!) in een grotere pot. Denk erom dat je de worteltjes niet beschadigt. Je kunt ook gewoon het bakje van AH in de modder zetten. Dit bakje is namelijk gemaakt van speciaal materiaal dat vergaat in de grond.
  • Heb geduld. Rome is ook niet in één dag gebouwd.Ook voor de meest voorkomende problemen bij het verbouwen van je eigen moestuintje heb ik een passende oplossing gevonden.

  • Als je je plantje per ongeluk te veel water hebt gegeven, wacht dan tot het water is opgenomen voordat je hem opnieuw water geeft. Soms kun je een teveel aan water ook nog wel weggieten.
  • Wanneer er schimmel ontstaat, is je plantje misschien net wat te vochtig. Deze schimmel is trouwens niet schadelijk hoor, het is immers ook een natuurlijk voorkomen.
  • Als je plantjes gele blaadjes krijgen, kan dat betekenen dat ze niet genoeg voeding meer krijgen. Dit kun je zelf gemakkelijk aan de potgrond toevoegen. Hij zal snel weer opfleuren.


En wanneer kun je de zaadjes nou het beste planten, verpotten en oogsten? Dat staat aangegeven op een zaaikalender. Die kun je gewoon googlen.

Heb jij nog goeie tips? Deel ze met ons in een reactie!

 

Door: Nynke