Altijd last van koude handen? Dat probleem zullen veel mensen herkennen. Vooral in de herfst- en wintermaanden zijn het vaak de handen die als eerste koud worden, samen met de voeten en de neus. En als je eenmaal koude handen hebt, wordt het steeds lastiger om er iets mee te doen. Voorwerpen vastpakken, typen, niks gaat meer vloeiend met tintelende handen. Het gevoel in je vingers verdwijnt en je fijne motoriek laat je in de steek. Heel. Erg. Vervelend.

Waarom krijg je koude handen?

Eigenlijk best logisch; je handen (en je voeten ook) zijn het verste uiteinde van je lichaam. Je lichaam moet dus de meeste moeite doen om daar warm bloed naartoe te pompen. Als je het koud hebt, zal je lichaam eerst alle warmte naar de belangrijkste organen sturen, zoals je hart, longen en hersenen. Deze organen zijn immers letterlijk van levensbelang. Je voeten en handen, daar kun je in theorie zonder leven, hoewel niemand dat natuurlijk wil. Maar dit is wel de reden dat deze ledematen als eerste koud worden. Verder zijn er mensen met winterhanden, dit is een serieuze - en heel vervelende - aandoening waarbij de bloedvaten in de handen vertraagd zijn waardoor ze sneller koud worden, blauw worden en gaan jeuken.

Vrouwen hebben vaker koude handen

Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen vaker en sneller last hebben van koude handen en voeten dan mannen. Dat komt bijvoorbeeld door de hormoonhuishouding. Hormonen veroorzaken temperatuurschommelingen en aangezien de hormonen bij vrouwen soms ontzettend onvoorspelbaar zijn, is de lichaamstemperatuur dat ook. Vooral tijdens de menstruatie hebben vrouwen het vaak sneller koud. Een andere reden dat vrouwen sneller koud worden is dat ze over het algemeen minder lichaamshaar hebben dan mannen (van nature, maar zeker ook als je kijkt naar het scheergedrag van vrouwen: alles moet kaal en glad). En laat lichaamshaar nou net bedacht zijn om het lichaam warm te houden. Geen lichaamshaar = sneller koud. Vervolgens moet het lichaam proberen zichzelf op te warmen en gaat - zoals eerder uitgelegd - de warmte als eerst naar de belangrijkste organen en niet naar de handen en voeten.

Wat kun je doen tegen koude handen?

Een gezond lichaam heeft minder moeite om zichzelf (en alle ledematen) op te warmen. Mensen met een gezond hart- en vaatsysteem hebben een betere bloedsomloop, wat ervoor zorgt dat het lichaam makkelijker opwarmt. Ga dus regelmatig sporten, eet gezond, stop met roken en drink niet te veel. Drink ook genoeg water; je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en bij te weinig vocht daalt je lichaamstemperatuur sneller dan normaal. 

Naast een gezond lichaam, kun je ook van buitenaf je lichaam helpen warm te blijven of te worden, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen. Helaas kun je met handschoenen aan vaak niet veel doen en daar wordt je werkgever ook niet echt blij van. Af en toe even je handen tussen je bovenbenen kan ook helpen; zo verwarm je je handen met warmte van een andere plek van je lichaam. Dat voelt wel lekker aan je handen, maar misschien is het niet heel fijn voor je bovenbenen ;-)

Een andere handig en leuke (tijdelijke) oplossing is een handwarmer. Een populair product, zeker tijdens de wintermaanden. Een handwarmer heeft een speciale vloeistof in zich die bij activatie gaat kristalliseren. Dit scheikundige proces levert warmte op; de handwarmer wordt warm en blijft tot 30 minuten warmte afgeven. Daar kun je heerlijk je handen even aan opwarmen. Na  gebruik leg je hem in kokend water en hij is klaar voor het volgende gebruik. Ideaal om in je tas of jaszak te stoppen zodat je altijd een klein kacheltje bij je hebt voor momenten dat je het goed kunt gebruiken.

Handwarmer


Tip voor vrouwen met menstruatiepijn: zo'n klein kruikje kan ook heerlijk op je (onder)buik voelen wanneer je last hebt van pijnlijke steken en krampen. Door het handige formaat kun je hem gewoon meenemen in de trein, auto, naar college of naar het werk.